Milan Krajča: Historické vítězství - Kubánská pětice na svobodě!


Když ve středu 17. prosince 2014 oznamoval předseda Státní rady a Rady ministrů Kubánské republiky Raúl Castro osvobození zbývajících tří členů Kubánské pětice z věznic Spojených států amerických, propukli v nadšení nejen obyvatelé Ostrova svobody, ale spolu s nimi i stoupenci spravedlnosti z celého světa. Po více než 16 letech totiž skončilo hanebné věznění kubánských bojovníků proti terorismu.

Kubánská pětice byla ve Spojených státech amerických skandálně uvězněna v roce 1998 za svůj boj s protikubánským terorismem. Ten byl od vítězství kubánské revoluce organizován z území mocného souseda na severu a má na svědomí již tři a půl tisíce mrtvých. Jedná se především o oběti atentátů, bombových útoků a sabotáží. Úkolem pětice kubánských protiteroristických bojovníků bylo monitorovat a odhalovat záměry protikubánských teroristických skupin tak, aby jim bylo zabráněno. Touto svou statečnou činností zachránili nespočet životů.

Stálo je to však svobodu, když byli pro svou činnost zadrženi a křivě obviněni ze zločinů, které nespáchali. Pět kubánských bojovníků proti terorismu bylo následně justicí Spojených států amerických odsouzeno k drakonickým trestům. Celkově těchto pět lidí obdrželo trest odnětí svobody v délce čtyř doživotí a 77 let a bylo uvězněno v pěti různých vězeních s nejpřísnější ostrahou, bez možnosti mezi sebou komunikovat.

Skandální uvěznění a odsouzení Kubánské pětice k brutálním trestům vyvolalo velkou vlnu nevole nejen na Kubě, ale i v dalších zemích, mimo jiné i v samotných Spojených státech amerických. V rámci mohutného mezinárodního hnutí solidarity s pěticí kubánských hrdinů se na jejich stranu postavila řada politických stran, studentských a mládežnických hnutí, odborů a církevních organizací a vědeckých asociací. K výzvě za okamžité propuštění Kubánské pětice se připojilo také deset nositelů Nobelovy ceny, mnoho členů parlamentů a řada dalších významných osobností akademického či uměleckého života. Z celého světa tak soustavně znělo mohutné volání solidarity s těmi, kdo byli dlouhá léta za otřesných podmínek nehorázně vězněni proto, že bránili svou vlast před terorismem.

V České republice zaštiťoval boj za osvobození pěti kubánských hrdinů Český výbor za osvobození Kubánské pětice iniciovaný Společností česko-kubánského přátelství. Za léta své činnosti zorganizoval mnoho aktivit spočívajících v informování české veřejnosti, oslovování osobností veřejného života i politických představitelů, sbírání podpisů pod petice a pořádání pravidelných demonstrací před budovou velvyslanectví Spojených států amerických v Praze, shromáždění solidarity i různých kulturních a sportovních aktivit věnovaných případu Kubánské pětice. Do kampaně za propuštění Kubánské pětice se v České republice aktivně zapojilo mnoho tisíc lidí, kterým patří velké poděkování za osobní příspěvek k tomuto úspěchem završenému zápasu hnutí mezinárodní solidarity.

Poslední tři členové Kubánské pětice Gerardo Hernández, Ramon Labaniňo a Antonio Guerrero byli osvobozeni a přidali se tak ke svým již dříve propuštěným soudruhům Renému Gonzálesovi a Fernandu Gonzálesovi. Po nekonečných 16 letech věznění je tak celá Kubánská pětice opět ve své vlasti, pro jejíž svobodu, nezávislost a bezpečnost tolik vytrpěli. Také z České republiky proto zasíláme své srdečné a vřelé gratulace pětici kubánských hrdinů i všemu lidu socialistické Kuby k velkému a tak těžce vybojovanému vítězství. V souvislosti s vězněním Kubánské pětice prohlásil před mnoha lety historický vůdce kubánské revoluce Fidel Castro prorocké: „Vrátí se!“ Jeho slib se právě naplnil.

Milan Krajča,

tajemník Českého výboru za osvobození Kubánské pětice

(publikováno na Parlamentních listech dne 18. prosince 2014)