První zprávy: Chtějí osvobození Kubánské pětice z amerického vězení


V Praze se uskutečnila konference za osvobození Kubánské pětice. Pořádaly ji Společnost česko-kubánského přátelství a Český výbor za osvobození Kubánské pětice.

Jedná se o případ pěti Kubánců, kteří byli před 15 lety uvězněni ve Spojených státech amerických za údajnou špionáž. Zastánci pětice však tvrdí, že americkým úřadům jen předali „důkazy o činnosti skupin sídlících na Floridě proti Kubě“. Následně byli odsouzeni k dlouholetým trestům vězení mezi nimiž bylo i několik doživotních trestů, z toho jeden dvojnásobný.

Předseda společnosti Ludvík Šulda uvedl, že v ČR je mediální blokáda, o pětici se neinformuje. Připomněl, že i Pracovní skupina ke svévolným zadržením OSN konstatovala, že proces s pěticí byl nespravedlivý.

Tajemník Českého výboru za osvobození Kubánské pětice Milan Krajča uvedl, že za propuštění Kubánské pětice se do současné doby vyslovilo deset nositelů Nobelovy ceny, připojili se parlamentní poslanci z celého světa, mimo jiné 75 členů Evropského parlamentu.

Kubánská pětice, známá také jako Miamská pětice je pětice Kubánců (Gerardo Hernández, Antonio Guerrero, Ramón Labañino, Fernando González a René González) odsouzených v Miami ze údajnou špionáž, spiknutí ke spáchání vraždy a jinou nezákonnou činnost na území Spojených států. Tato Pětice ve Spojených státech sledovala a infiltrovala kubánské exilové teroristické skupiny, jako jsou Alpha 66,

Kubánsko-americká národní nadace a Bratři k záchraně.Kuba uznává, že těchto pět mužů bylo agenty zpravodajských služeb, ale říká, že shromažďovali důkazy o činnosti kubánských exilových skupin v Miami a nezaměřovali svou činnost proti vládě USA.

Veškeré důkazy o činnosti protikubánských exilových skupin, které Pětice za dobu své činnosti na území USA shromáždila a z nichž vyplývá, že tyto skupiny v mnoha případech porušovaly americké i kubánské zákony, pak předala kubánská vláda americké FBI. Ta takto získané důkazy nepoužila vůči kubánským exilovým skupinám v Miami, ale na jejich základě vypátrala členy Kubánské pětice.

Kubánská pětice jsou kubánští zpravodajští důstojníci, kteří byli součástí "La Red Avispa", kterou FBI odhalila a pozatýkala v roce 1998.

(ac, wk)

(Publikováno na serveru První zprávy dne 14. září 2013)