Milan Krajča: Patnáct let nespravedlnosti stačilo!


Letošního 12. září uběhlo již celých patnáct let od nespravedlivého uvěznění Kubánské pětice. Pět statečných Kubánců tehdy skandálně skončilo ve věznicích Spojených států amerických za to, že odhalovali činnost různých teroristických skupin, útočících na Ostrov svobody a jeho lid.

Za tuto svou činnost byli v roce 1998 uvězněni a následně odsouzeni k hanebným trestům. Celkově těchto pět lidí dostalo trest čtyři doživotí a 77 let vězení a bylo uvězněno v pěti různých vězeních s nejpřísnější ostrahou, bez možnosti mezi sebou komunikovat. 

Uvěznění a odsouzení Kubánské pětice k brutálním trestům vyvolalo velkou vlnu nevole nejen na Kubě, ale i v dalších zemích, mimo jiné i v samotných Spojených státech amerických. V rámci mohutného mezinárodního hnutí solidarity s pěticí kubánských hrdinů se na jejich stranu postavila řada politických stran, studentských a mládežnických hnutí, odborů a církevních organizací a vědeckých asociací. K výzvě za okamžité propuštění Kubánské pětice se připojilo také deset nositelů Nobelovy ceny, mnoho členů parlamentů a řada dalších významných osobností akademického či umělecké života. Ve prospěch pěti kubánských hrdinů se vyslovila i Pracovní skupina ke svévolným zadržením Organizace spojených národů, která došla k závěru, že jejich uvěznění bylo svévolné a vyzvala k okamžité nápravě.

Smutné patnácté výročí ostudného uvěznění kubánských bojovníků proti terorismu bylo po celém světě doprovázeno demonstracemi žádajícími spravedlnost a osvobození zbývajících čtyř stále vězněných členů pětice. Také v České republice se v souvislosti s tímto smutným výročím uskutečnila řada protestních aktivit. Tou nejvýznamnější byla demonstrace solidarity s Kubánskou pěticí před budovou Velvyslanectví Spojených států amerických v Praze. Desítky protestujících, mezi nimiž nechyběli ani u nás žijící Kubánci, zde jasně vyjádřily svůj rozhodný nesouhlas s patnáctiletou nespravedlností.

Před pražským zastupitelským úřadem věznitelů mimo jiné zaznělo, že »jedním z důvodů mohutné mezinárodní kampaně solidarity s Kubánskou pěticí je skutečnost, že těchto pět statečných Kubánců zosobňuje hrdinný zápas kubánského lidu proti velkému a mocnému sousedu ze severu«. Skutečně, bojem za osvobození kubánských bojovníků proti terorismu se píše další z kapitol boje Kubánců proti imperialismu, za nezávislost a socialismus. Je úkolem všech, kdo stojí na straně spravedlnosti, přispět k tomu, aby byla zakončena vítězstvím.

Milan KRAJČA, předseda zahraničně-politické komise Ústředního výboru KSČM

(Publikováno na Parlamentních listech dne 19. září 2013)