Haló noviny: Zabíjení je zločin!



Výzvou pod ironizujícím heslem »Jásáme, bude se zabíjet!« se obrací občanská iniciativa Ne základnám na politiky a politické strany, aby odmítli novou agresi proti Syrské arabské republice.

»Z tepla domovů budeme opět sledovat, jako již po několikáté, jak jsou úspěšnými zásahy v Sýrii zabíjeni vojáci a neúspěšnými zásahy civilisté. Opakující se nutnost vyzkoušet nové vojenské technologie na živých cílech v ostrém nenasimulovatelném prostředí, to je další možný důvod agrese proti suverénnímu státu Sýrii,« uvádějí mluvčí NEZA Eva Novotná, a také spisovatelka Lenka Procházková a dokumentarista Václav Dvořák, kteří reprezentují občanské sdružení Nezávislá média.

Za podstatně důležitější úkol plánovaného úderu na Sýrii signatáři výzvy považují snahu ověřit si, zda funguje »postupně se prohlubující idiotismus v myšlení lidí«. Soudí tak dle toho, že »nikdo nikde proti agresím neprotestuje, a tak patrně k prohlubování změny myšlení lidí dochází. Hromady mrtvol za posledních 40 let z vojenských akcí převyšují hromady mrtvol z druhé světové války,« připomínají. »Humanitární bombardování po česku pokračuje a skupina poslanců, která zvedla ruku pro neomezené přesuny a přelety vojenské techniky přes naše území k bombardování jiného státu, se zařadila do skupiny zločinců. Zabíjení lidí je zločin,« podtrhují signatáři s tím, že některá média již »jásají a roztřeseně očekávají zvýšení sledovanosti při masakru«.

V reakci na bezprostřední vývoj kolem agrese proti Sýrii svolává České mírové hnutí na pondělí 2. září od 17 hodin před budovu Velvyslanectví USA v Praze (Tržiště 15, Malá Strana) protestní demonstraci. Redakci o tom informoval představitel hnutí Milan Krajča, člen Výkonného výboru Světové rady míru. 

(mh)

(Publikováno v českém levicovém deníku Haló noviny dne 1. září 2013)