Haló noviny: Patnáct let vězni svědomí



Patnácté výročí uvěznění pěti kubánských hrdinů, kteří byli ve Spojených státech odsouzeni kvůli údajnému spiknutí za účelem špionáže, si připomíná Společnost česko-kubánského přátelství (SČKP) ve spolupráci s Českým výborem za osvobození Kubánské Pětice. Obě organizace požadují jejich okamžité osvobození.

Informoval o tom včera na tiskové konferenci SČKP její předseda Ludvík Šulda. V den výročí, 12. září (tedy zítra), plánuje před budovou amerického velvyslanectví v Praze (Tržiště 15, Praha 1) uspořádat Demonstraci solidarity. »Svoláváme lidi přes sociální sítě, snažíme se to nasměrovat různě nejen v rámci levicového hnutí, ale aby se oslovila co nejširší veřejnost,« upřesnil Šulda. Účast odhaduje na zhruba stovku lidí - jako v minulých letech. Představitelé společnosti vyzvali k tomu, aby veřejnost napsala protest všem zodpovědným institucím i americkému prezidentovi Baracku Obamovi. Demonstrace odpůrců věznění kubánských bojovníků proti terorismu mají v ČR desetiletou tradici.

Pětice Kubánců se »provinila« maximálně tím, že v Miami na Floridě získávala informace o plánech emigrantských teroristických organizací proti ostrovnímu režimu.»Už v roce 2005 Skupina OSN ke svévolným zadržením shledala, že jejich případ byl nespravedlivý, a vyzvala americkou vládu k nápravě. V podobném duchu se v roce 2010 vyjádřila i Amnesty International. Pětici podporují nositelé Nobelových cen, bývalý americký prezident Jimmy Carter, režisér Oliver Stone či herec Danny Glover,« dodal Šulda.

Milan Krajča, tajemník Výboru za osvobození Pětice, vyzval, aby účastníci zítřejší demonstrace přišli podpořit Miami5 se žlutými stužkami představujícími apel na americkou veřejnost, která je na tento symbol návratu svých blízkých domů z misí zvyklá.

Na včerejší tiskovou konferenci dorazila vedle Haló novin pouze redaktorka ČTK, ačkoli organizátoři zvali ČT, ČRo, Právo, Týden, MF Dnes, Novu i další média!

Roman JANOUCH

(Publikováno v českém levicovém deníku Haló noviny dne 10. září 2013)