Milan Krajča: Ne imperialistické agresi proti Sýrii!


Intervence imperialismu proti Syrské arabské republice postoupila do klíčového bodu. Další z řady otevřených vojenských agresí Spojených států amerických a jejich spojenců ze Severoatlantického paktu NATO a Evropské unie je na spadnutí. Předchází ji dva a půl roku trvající kampaň proti Sýrii a jejímu lidu, spočívající v rozdmýchávání občanského konfliktu, podpory zahraničních islamistických teroristů i mezinárodní propagandistickou kampaň plnou lží a manipulací.

Zdůvodněním pro agresi proti Sýrii má být údajné použití chemických zbraní ze strany Syrské arabské armády. Je tomu tak přesto, že pro takový útok ze strany syrských vládních sil neexistuje jakýkoliv důkaz a je oprávněně všeobecně zpochybňován. Poučení z minulosti však jasně ukazuje, že pro rozpoutání krvavých agresí stačí imperialismu jakákoliv záminka, byť i uměle vykonstruovaná. Zločinná napadení Jugoslávie, Afghánistánu, Iráku nebo Libye jsou toho důkazem.

Skutečné cíle připravovaného útoku na Sýrii jsou více než zřejmé. USA a jejich spojenci z NATO a EU usilují o plnou kontrolu na energetické zdroje bohatého regionu a snaží se získat předpolí pro útok na Írán. Mohou se přitom spolehnout na podporu své předsunuté základny - Izraele i islamistických vlád Turecka a reakčních monarchií Perského zálivu.

Připravované agresi proti Sýrii je nutné se aktivně postavit všude, kde je to možné. Je nezbytné se vší razancí odmítnout jakoukoliv vojenskou, politickou, logistickou či jinou podporu této války ze strany České republiky a jejích ozbrojených sil. Obrana Sýrie a jejího lidu před plánovaným útokem je povinností všech, kteří stojí na straně míru a mezinárodní solidarity.

Milan KRAJČA, předseda zahraničně-politické komise Ústředního výboru KSČM

(Publikováno na Parlamentních listech dne 30. srpna 2013)